Vertellers

24 februari 2023 Peterine Kooijmans en Pauline ’t Jong

 


Peterine Kooijmans
en Pauline ’t Jong uit Nederland zijn vorig jaar afgestudeerd aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Lier in Vlaanderen olv Veva Gerard. Ze laten vanavond hun afstudeerprojecten zien!

Peterine heeft wel een heel bijzonder thema gekozen.
Haar vertelling is  kortweg getiteld God?!
De voorstelling GOD?! bestaat uit een compositie van drie verschillende verhalen, een joods scheppingsverhaal, het verhaal van de Samaritaanse vrouw en het verhaal van de dansende rabbi. Dit laatste verhaal gaat over een rabbijn die jaarlijks een afgelegen dorpje in de Oekraïne bezocht. De joodse gemeenschap kon elk jaar bij de rabbi terecht met al hun problemen en vragen. Hij hoorde die aan, zonder direct antwoord te geven. In plaats daarvan begon hij een beetje te zingen en te dansen en nam daarin de hele gemeenschap mee tot een bijna extatisch hoogtepunt. Het verhaal spreekt me zo aan omdat het, in dat dansen en zingen denk ik, om een soort godservaring gaat. Als je me vraagt wie God is, dan heb ik daarop geen antwoord. Maar als het antwoord is dat je uitgenodigd wordt het leven te vieren, dan komt dat misschien dichtbij God.
www.peterinekooijmans.nl 

Voor de pauze gaat Pauline een ‘Boeketje Bomans’ vertellen.
Het is een keuze van drie verhalen uit het repertoire van Godfried Bomans. Zijn verhalen staan bekend om hun humor, hun typeringen en ook om hun diepgang. Met deze verhalen hoop ik hem eer aan te doen. Maar ook een beetje mijn vader. Van hem werd gezegd dat hij op Bomans leek. Hij kon eveneens voor de vuist weg een humorvol praatje houden.
Welke verhalen? Dat verklap ik niet. Jullie horen het vanzelf.

Ook Esther van Ommen laat zich horen met het verhaal van Mechteld ten Ham, een van de laatste heksen die vervolgd werd.

Locatie: Joost en Ingrid Augusteijn, Hinthamereinde 78, Den Bosch
start: 20.00
Toegangsprijs: € 10 met inbegrip van koffie en thee en een koekje!

|